Mitä polyureapinnoitus on?

Tiesitkö, että polyureapinnoitus on ammattilaisten arvostama suojausmetodi, joka kasvattaa suosiotaan koko ajan? Mutta mitä polyureapinnoituksella oikeastaan tarkoitetaan, mihin sitä käytetään, ja miten se eroaa kilpailevista pinnoitustavoista?

Kerromme sinulle polyureapinnoituksen perusasiat, ja esittelemme pinnoitteen ominaisuudet. Luettuasi tämän postauksen ymmärrät kaiken olennaisen polyurean käytöstä pinnoitusmateriaalina, ja osaat myös paremmin arvioida, onko se oikea valinta omaan rakennusprojektiisi.

Polyureapinnoituksen perusteet

Nimensä mukaisesti polyureapinnoituksessa käytetään pinnoitteeksi kehitettyä polyureayhdistettä, jota voidaan nestemäisessä muodossa ruiskuttaa pinnoille, joilla se nopeasti jähmettyy erittäin kestäväksi ja joustavaksi kalvoksi. Kyseessä on edistyksellinen elastomeeripinnoite, joka on täysin vedenpitävä ja suojaa katolta rankkasateiden, rännän ja lumipyryn lisäksi myös kemikaaleilta.

Pinnoite kestää myös hyvin lämpötiloja ja UV-säteilyä, joten se kestää huomattavan pitkään käytössä. Siksi pinnoite soveltuu todella hyvin säänvaihteluille alttiisiin kohteisiin, kuten rakennusten vesikattoihin. Koska se kestää hyvin vaihtelevia ilmasto-olosuhteita, sitä voidaan tehokkaasti käyttää, vaikka rakennus sijaitsisi millä ilmastovyöhykkeellä tahansa.

Luonnollisesti pitkäaikainen altistuminen ankarille sääolosuhteille lyhentää pinnoitteen käyttöikää jonkin verran, mutta pinnoite kestää huonoissakin oloissa huomattavan pitkään kärsimättä.

Pinnoite katolle tai tehdashalliin

Kuten sanottua, polyureapinnoitteella voidaan tosi hyvin suojata rakennusten vesikatot, jotka joutuvat olemaan säiden armoilla vuorokauden ja vuoden ympäri. Vesikaton vesieristeen täytyy kestää niin pakkaset kuin helteetkin, niin lumimyräkät kuin räntäsateetkin ja niin kesän ukonilmat kuin syysmyrskytkin. Jos eriste ei kestä näitä olosuhteita riittävästi vaan alkaa nopeasti kulua ja vuotaa, sen suojaamat rakenteet kärsivät ja seurauksena voi olla erittäin kallis vesivahinko.

Poluyureapinnoitteen käyttömahdollisuus eivät kuitenkaan rajoitu vain vesikattoihin. Sillä voidaan suojata esimerkiksi myös altaiden pohjia tai tehdashallien lattioita. Päällysteen erinomaiset eristävät ominaisuudet takaavat, että sitä voidaan hyödyntää hyvin monenlaisissa käyttöympäristöissä, joita on mahdollista suojata suojaavan yhtenäisen kalvon avulla.

Elintarvikekäyttöön useimpia pinnoitteita ei ole tarkoitettu, joten niitä ei ole syytä käyttää pintoihin, jotka ovat kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa, ellei pinnoitteen elintarviketurvallisuus ole ensin huolella varmistettu.

Pinnoitteen kemialliset ominaisuudet

Polyureapinnoite koostuu siis elastomeereista, joiden kemialliset ominaisuudet ovat erinomaiset. Kun pinnoite on ruiskutettu pinnalle yhtenäiseksi kalvoksi, se jähmettyy hetkessä. Kuivana pinnoite on todella joustavaa, ja kestää siksi niin kolhuja kuin naarmujakin uskomattoman hyvin. Myös muunlaista fyysistä rasitusta materiaali kestää hyvin.

Pinnoitteella on myös erinomainen sietokyky lämpötilojen vaihteluita kohtaan. Se ei halkeile pakkasella tai sula helteellä. Vaikka äärimmäiset lämpötilat toki voivatkin pinnoite vahingoittaa, se kestää täysin ongelmitta kaikkia normaaleja luonnollisia lämpötilavaihteluita.

Materiaali kestää hyvin myös kemikaaleja ja korroosiota, joskin tämä ei esimerkiksi kattorakenteiden suojaamisessa yleensä ole välttämätöntä. Sen sijaan esimerkiksi tehdashallin lattian pinnoitteelle korroosion kestävyys voi olla todella tärkeää.

Juuri näiden monipuolisten ominaisuuksiensa ansiosta pinnoite sopii niin monenlaiseen käyttöön.

Polyureapinnoitukseen tarvitaan ammattilaista

Kannattaa huomioida, ettei kuka tahansa voi tehdä polyureapinnoitusta. Vaikka saisit jostain itse hankittua pinnoitteeseen tarvittavat kemialliset komponentit, sinulla tuskin olisi oikeanlaisia välineitä, suojavarusteita ja osaamista, jotta voisit itse toteuttaa vaikkapa vesikaton pinnoituksen.

Yleensä kaikenlaisessa ruiskutustyössä tarvitaan sopivat suojavarusteet, jotta ruiskutuksessa ilmaan leviävät näkymättömät pisarat eivät päädy ruiskuttajan hengitysteihin. Tämä sääntö pätee myös polyureapinnoitukseen. Pinnoituksessa ei myöskään voi käyttää millaisia tahansa suojalaseja ja hengityssuojainta, vaan suojavarusteiden pitää täyttää riittävät turvallisuusvaatimukset.

Suojavarusteita tarvitaan luonnollisesti vain ruiskutuksen aikana. Sen jälkeen pinnoite on täysin turvallinen, eikä aiheuta ihmisille haittaa. Polyureapinnoite on myös ympäristöystävällinen tuote, eikä se vapauta haitallisia aineita ympäristöön.

Turvallisuuden lisäksi ammattilaista tarvitaan myös pinnoituksen laadun takaamiseksi. Kun pinnoite on ruiskutettu pinnalle, se jähmettyy hetkessä. Siksi ruiskutuksen pitää mennä kerralla oikein, eikä mokiin ole varaa.

Samankaltaisia artikkeleita