Uusintasaumaus pitää tehdä ajallaan

Tiesitkö että rakennuksen uusintasaumaus on erittäin tärkeää elementtitalon hyvinvoinnille? Saumat kuluvat vähitellen ajan ja säiden vaikutuksesta, ja siksi ne on aina aika ajoin uusittava, jotta elementtien välit pysyvät tiiviinä.

Varsinkin Suomen sääoloissa saumojen säännöllinen uudistaminen on hyvin keskeistä, maamme usein varsin kosteat ja koleat säät voivat nopeasti aiheuttaa rakennukselle ongelmia, mikäli sen saumaukset vuotavat.

Jos uusintasaumaus tai jopa koko elementtisaumaus on sinulle täysin uusi asia, olet tullut oikeaan paikkaan. Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa sinulle tarvittavat perustiedot saumauksesta, jotta osaat tehdä oikeita ratkaisuja kiinteistösi saumauksen suhteen ja välttää mahdolliset kalliit vahingot.

Mitä uusintasaumaus on?

Elementtitaloissa muun muassa rakennuksen julkisivu kasataan valmiista elementeistä rakennustyön helpottamiseksi ja kustannusten alentamiseksi. Näiden elementtien väliin jäävät raot tiivistetään joustavalla ja kumimaisella sauma-aineella, joka on varta vasten kehitetty tähän tarkoitukseen. Vaikka sauma-aine kestää hyvin käytössä ja pitää kosteuden loitolla rakenteista, ajan myötä se kuitenkin heikkenee vähitellen ja alkaa vuotaa. Siksi saumat on tärkeää uudistaa aina tarvittaessa.

Uusintasaumauksella tarkoitetaan juuri tätä elementtisaumojen uudistamista. Siinä vanha sauma-aine poistetaan ja tarttumapinnat puhdistetaan, jonka jälkeen saumat eristetään uudella sauma-aineella. Näin kosteus saadaan pidettyä poissa rakenteista.

Saumojen uudistaminen kannattaa yleensä jättää ammattilaiselle, sillä niin sanotuilla “tavallisilla kaduntallaajilla” tuskin on osaamista tai tarvittavaa välineistöä saumaukseen. Esimerkiksi tyypillisessä elementtikerrostalossa monet saumakohdat ovat niin korkealla rakennuksen julkisivussa, ettei sinne pääse käsiksi ilman jonkinlaista henkilönostinta.

Miksi saumat täytyy uusia?

Paraskaan saumaus ei kestä loputtomiin. Sauma-aine kovettuu ajan myötä, ja se voi alkaa halkeilla ja jopa irrota seinästä. Saumauksen haljetessa tai irrotessa siihen tulee reikiä, josta sadevesi ja muu kosteus pääsee elementtien välistä sisään rakenteisiin. Kun kosteus ja muhimaan rakenteisiin, tämä voi ajan myötä aiheuttaa hyvin kalliitakin kosteusvaurioita. Jos laajojen kosteusvaurioiden vuoksi taloon joudutaan tekemään esimerkiksi julkisivuremontti, se ei ole lainkaan halpaa lystiä.

Huomattavasti halvemmaksi tulee pitää saumat hyvässä kunnossa, jotta vesi ei missään vaiheessa pääse rakenteisiin asti. Elementtisaumojen oikea-aikainen uusiminen onkin yksi elementtitalojen välttämättömistä menoeristä, jossa ei kannata turhaan pihistellä.

Uusintasaumausta kannattaa ajatella investointina rakennuksen hyvinvointiin. Maksat nyt tietyn summan vahinkoja ehkäisevistä ylläpitotoimista, jotta vältyt maksamasta huomattavasti paljon suuremman summan korjaustöistä myöhemmin. Tällä tavoin saat pidettyä talon hyvässä kunnossa hyvin kohtuullisin kustannuksin.

Uusintasaumauksen ajankohta

Uusintasaumaukselle on vaikeaa kertoa mitään tarkkaa ajankohtaa, koska eri ympäristöissä saumat voivat kulua hyvin eri tahtiin. Talon pien- tai suurelementtien saumauksen kulumiseen vaikuttavat niin sääolot kuin UV-säteilyn määräkin. Siksi saumauksen kuntoa kannattaa säännöllisesti tarkastella, ja pyytää ammattilainen arvioimaan saumojen kuntoa viimeistään siinä vaiheessa, kun saumat alkavat tuntua joustamattomilta tai kun niissä alkaa ilmetä halkeamia.

Muutenkin esimerkiksi taloyhtiön on hyvä ottaa tavaksi pyytää ammattilaisen arvio elementtisaumojen uudistamisen tarpeesta säännöllisin väliajoin. Varsinkin korkealla sijaitsevien saumojen kuntoa on nimittäin itse erittäin vaikea arvioida.

Mikäli saumauksen on tullut reikä joko itsestään tai esimerkiksi ilkivallan seurauksena, kannattaa viipymättä pyytää ammattilainen paikalle. Jos kyseessä on vain pieni paikallinen vaurio, ammattilainen saattaa hyvinkin saada sen paikattua ilman että koko muuta saumaa on pakko uudistaa.

Yhteenveto

Toivottavasti tämä artikkeli vastasi mahdollisiin kysymyksiisi uusintasaumauksesta ja antoi sinulle tarvittavat perustiedot tehdä hyviä valintoja rakennuksesi saumauksista. Jos kuitenkin jokin jäi vielä mietityttämään, kannattaa ehdottomasti kääntyä sopivan ammattilaisen puoleen ja keskustella saumauksesta hänen kanssaan.

Samankaltaisia artikkeleita