Asunnon myynti itse – mitä kannattaa ottaa huomioon

Monia kotinsa myyntiä suunnittelevia asunnon myynti itse houkuttelee, koska se tarjoaa mahdollisuuden säästää selvää rahaa.

Kiinteistönvälittäjän ammattitaito, osaaminen ja aika maksavat, eikä niistä aina olla valmiita pulittamaan kalliita välityspalkkioita. Kun myyt asuntosi itse, ilman kiinteistönvälittäjän apua, sinun ei tarvitse maksaa välittäjälle välityspalkkiota.

On siis totta, että asunnon myynti itse voi tuoda merkittäviä säästöjä, mutta on hyvä muistaa, että valitettavasti voi käydä myös aivan toisin päin. Säästöaikeet voivat nimittäin myös helposti kaatua esimerkiksi alihinnoitteluun, ylihinnoitteluun tai muihin virheisiin asuntokaupoissa.

Jos kuitenkin päätät hoitaa asunnon myynnin itse, lue tästä artikkelista, millaisia asioita asunnon myynnissä on ainakin syytä ottaa huomioon.

Asunnon myynti itse ja tyypillisimmät sudenkuopat

Asunnon myynti itse vaatii kiinnostusta selvittää asioita, aktiivista markkinointi- ja myyntiotetta sekä ennen kaikkea aikaa! On paljon “näkymättömiä” taustatöitä, jotka eivät välttämättä näy asunnon myyjälle silloin, kun asunnon myyntiä hoitaa välittäjä. On siis paljon asioita, joihin sinun tulee perehtyä, jotta onnistut asunnon myynnissä itse.

Ilman ammattilaisen apua asuntonsa itse myyvä sortuu helposti ylihinnoitteluun, jolloin ostotarjouksia ei kuulu eikä näy, myyntiaika pitkittyy ja asunnon “uutuudenarvo” esimerkiksi asuntoportaaleissa katoaa. Toinen tavanomainen virhe on alihinnoittelu. Myyt siis asuntosi kenties nopeasti mutta alihintaan, koska et tunne alueen markkinatilannetta, toteutuneita kauppoja ja asuntosi arvoa.

On myös tärkeää, että sinulla on hallussasi kaikki asuntoon liittyvät faktat ja osaat kertoa paitsi myynti-ilmoituksessa myös potentiaaliselle ostajaehdokkaalle kaikki tarvittavat tiedot asunnostasi. Muuten oma epävarmuutesi voi saada myös ostajaehdokkaan epäröimään.

Asunnon hinnoittelu

Asunnon hinnoittelu on kaiken a ja o, kun hoidat asunnon myyntiä itse (ja toki myös silloin, kun myyntiä hoitaa välittäjä).

Oikea hinta ei koskaan perustu mututuntumaan tai tunnearvoon, vaan faktoihin.

Asunnon hintaan vaikuttavat muun muassa asunnon sijainti, tyyppi, koko, pohjaratkaisu, materiaalit, rakennusvuosi ja kunto sekä tehdyt ja tulevat remontit. Sekä todella moni muu asia aina ikkunasta avautuvasta näkymästä lähipalveluihin. Mutta ennen kaikkea siihen vaikuttaa alueen markkinatilanne ja alueella toteutuneet kaupat.

Siispä, kun myyt asuntosi itse, eikä sinulla ole käytössäsi välittäjän asiantuntemusta ja kokemusta, tutustu aina itse alueen muiden asuntojen hintoihin; sekä toteutuneisiin kauppahintoihin että pyyntihintoihin.

Hyvä keino saada suuntaa asunnon hinnasta on pyytää lisäksi maksuttomia hinta-arvioita kiinteistönvälittäjiltä, jotka tällaista ilmaista arviota tarjoavat.

Asunnon myynti itse vaiheittain

Kun olet määritellyt kohteellesi hinnan, on aika aloittaa itse asunnon myynti. Ensimmäinen askel on yleensä tarvittavien asiakirjojen tilaaminen. Tarvitset viralliset asiakirjat sekä asuntoilmoitusta että ostajaehdokkaita varten. Jos et ole varma, mitä asiakirjoja tarvitset, varmista ammattilaiselta.

Asiakirjojen tietojen perusteella voit kirjoittaa myynti-ilmoituksen. Ilmoitusta varten tarvitset tietysti myös houkuttelevat myyntikuvat. Panosta aina laadukkaisiin kuviin ja muista siivota kohde ennen kuvien ottamista.

Kun markkinointimateriaalit ovat valmiina, voit ryhtyä markkinoimaan kohdetta esimerkiksi Etuovessa sekä muissa suurissa asuntoportaaleissa. Voit hyödyntää myös esimerkiksi sosiaalista mediaa asunnon myynnissä.

Esittele asuntoasi kiinnostuneille ja vastaanota ostotarjouksia. Kun päätät hyväksyä jonkin tarjouksista, on aika siirtyä kaupantekoon. Kaupanteossa on tärkeää huolehtia sovitun mukaisista kauppakirjoista. Kaupat itsessään tehdään yleensä ostajan pankissa.

Muista myös huolehtia myyntivoittoveroista!

Vaihtoehto asunnon itsemyynnille ja perinteiselle välityspalvelulle

Jos asunnon myynti itse kuulostaa monimutkaiselta ja stressaavalta, sitä se todennäköisesti onkin. Voit aina kääntyä ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän puoleen, unohtaa asunnonmyyntistressin ja luottaa, että huolella valitsemasi kokenut ammattilainen hoitaa homman kotiin puolestasi.

Jos kuitenkin haluat säästää välityspalkkiossa, kannattaa perinteisen kiinteistönvälityspalvelun sijaan tutustua uudenlaisiin välitysmuotoihin.

Hyvä vaihtoehto voi olla esimerkiksi palvelu, jossa kiinteistönvälittäjä hoitaa kaiken muun puolestasi, mutta sinä esittelet asunnon ostajille itse.

Kiinteistönvälittäjä arvioi hinnan, järjestää valokuvauksen, tilaa asiakirjat, laatii myynti-ilmoituksen, markkinoi, vastaa ostajaehdokkaiden yhteydenottoihin, hoitaa kauppaneuvottelut ja kauppakirjat sekä vastaa yhteydenottoihin. Koska välittäjän ei tarvitse pitää asuntoesittelyä, on välityspalkkio yleensä huomattavasti edullisempi, vaikkakin asunnon myynti muuten hoituu ammattilaisen toimesta.

Samankaltaiset artikkelit