Ensiapukurssista on iso apu vaaratilanteessa

Oletko vielä käynyt ensiapukurssia? Se kannattaa käydä, sillä sairaskohtauksen, onnettomuuden tai muun vaaratilanteen yllättäessä on todella tärkeää, että pystyt tarvittaessa auttamaan muita tai itseäsi.

Laadukas ensiapukurssi antaa sinulle tarvittavat taidot ja itsevarmuuden antaa loukkaantuneille tai sairastuneille oikeaoppista ensiapua siihen kanssa, kunnes terveyshoidon ammattilaiset pääsevät paikalle.

Mutta millä eri tavoilla ensiapukurssi oikein auttaa? Hyvästä ensiapukoulutuksesta on muuan muassa seuraavat hyödyt:

Ensiapukurssi kannattaa hankkia.

Ensiapukurssi auttaa tunnistamaan ongelman

Jos et ole koskaan käynyt ensiapukoulutusta, sinun voi olla hyvin vaikeaa arvioida, kuinka vakava jokin sairaskohtaus tai vamma on, tai millaisesta ongelmasta ylipäänsä on kyse. Useimmat ihmiset ovat nähneet vaaratilanteita vain elokuvissa tai TV-sarjoissa, jotka antavat usein todella harhaanjohtajavan kuvan siitä, miltä vaikkapa sairaskohtaus näyttää.

Jos esimerkiksi löydät maassa tajuttomana makaavan henkilön, ensiapukurssi voi auttaa sinua tunnistamaan, kuinka hyvin hän vaikuttaa hengittävän tai osoittaako hän vaikkapa joitain hengenvaaran merkkejä.

Ensiapukurssin käyneet myös tietävät olla arvailematta potilaan tilaa, vaan ottavat vähänkään epäselvissä tilanteissa aina yhteyttä hätänumeroon samalla kun vakauttavat potilaan tilan.

Ensiapukurssi antaa valmiudet toimia nopeasti

Jos ihminen on hengenvaarassa, ensiapua on voitava antaa välittömästi. Jokainen hetki, jonka auttajat käyttävät toimintaohjeiden etsimiseen tai epävarmaan jahkailuun voi osoittautua hyvin kalliiksi.

Kun olet käynyt hyvän ensiapukurssin ja sisäistänyt siellä opetettavat asiat, kohdatessasi seuraavan kerran loukkaantuneen tai sairaskohtauksesta kärsivän ihmisen et jää empimään, vaan tiedät heti, kuinka tilanteessa pitää toimia.

Tieto siitä, että sinulla on tarvittava tietotaito antaa korrektia ensiapua, vapauttaa sinut toimimaan silloin kun täytyy. Se auttaa hälventämään vaarallisessa ja stressaavassa tilanteessa herkästi ilmenevää epävarmuutta tai paniikkia, ja auttaa sinua keskittymään potilaan auttamiseen.

Kuvitellaan esimerkiksi, että saavut tilanteeseen, jossa vanhus on kompastunut iltahämärässä taloyhtiön pihamaalla, koska taloyhtiön pihavalaistuksen uudistaminen on unohdettu tehdä. Sinun on tärkeää voida nopeasti arvioida, kuinka pahasti kaatunut vaikuttaa loukkaantuneen, otettava tarvittaessa yhteyttä hätänumeroon ja mahdollisesti osattava antaa ensiapua ambulanssin tuloon saakka.

Kun jokainen käy ensiapukurssin, kaikilla on turvallisempaa

Vaaratilanteessa on aivan mahdollista, että sinä olet ainoa paikalle sattuva henkilö. Silloin loukkaantuneen tai sairastuneen auttaminen jää sinun tehtäväksesi. Jos esimerkiksi ollessanne työkaverisi kanssa kahdestaan komennuksella hän loukkaantuu pahasti, haluat varmasti, että osaat auttaa häntä?

Saatat myös itse olla joskus tilanteessa, jossa joudut luottamaan jonkun toisen antamaan ensiapuun.

Paras tapa varmistaa, että jokaisessa vaaratilanteessa paikalla olisi aina vähintään yksi ensiaputaitoinen henkilö, on se, että mahdollisimman moni ihminen kävisi ensiapukurssin. Esimerkiksi yrityksessä tai muussa organisaatioissa ei riitä, että vain yhdellä ihmisellä olisi tarvittavat ensiaputaidot, koska tämä kyseinen henkilö ei välttämättä ole paikalla vaaran sattuessa.

Yrityksen onkin järkevää tilata tarvittavat ensiapukurssit kaikille työntekijöilleen. Tämä voi merkittävästi parantaa yrityksen työturvallisuutta, kun kaikilla työntekijöillä on osaaminen ja valmiudet antaa ensiapua aina tarvittaessa. Näin yritys voi myös osoittaa olevansa vastuullinen työnantaja.

Missä ensiapukurssin voi käydä?

Nykyään ensiapukursseja on tarjolla myös verkossa, joten ihmiset eivät enää joudu edes poistumaan kotoaan oppiakseen elintärkeitä taitoja. Ensiapukurssin käymiseen tarvitaan nykyään vain vähän aikaa ja rahaa ja nettiyhteys. Tämä tekee ensiapukoulutuksen hankkimisesta niin helppoa, että lähes jokaisella on mahdollisuus sellainen hankkia.

On toki aivan ymmärrettävää, jos mieluummin säästäisit rahaa ja sinusta tuntuu, ettet raaski maksaa ensiapukurssin hintaa. Koita kuitenkin pitää mielessä, kuinka arvokkaita ensiapukurssin opit ovat, silloin kun niitä oikeasti tarvitset. Ensiapukurssia kannattaakin ajatella tärkeänä investointina, joka jokaisen kannattaa tehdä, jos siihen suinkin on varaa.

Jos siis et ole vielä käynyt ensiapukurssia, kannattaa siis varata paikkasi kurssilla ja käydä hankkimassa ensiavussa tarvittavat taidot. Näin pidät huolen, että seuraavan kerran, kun satut vaikkapa onnettomuuspaikalle, sinulla on valmiudet antaa ensiapua.